28 Μαρ 2015

Εσύ είσαι Περήφανος Ηλίθιος?




Θα είμαι ειλικρινής. Αποφάσισα να βγω μπροστά στους προβολείς του ίντερνετ και πάνω στη σκηνή αυτού του blog για να μιλήσουμε για μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας. Μεγαλύτερη μάστιγα κι από τους ISIS, τα αεροπλάνα που πέφτουν σαν κοτόπουλα και τις 35 εκπομπές που κάνει ο Σεφερλής καθημερινά στο Mega. Σήμερα θα μιλήσουμε εν τάχει για την εναλλακτική ιατρική.

Αν όση ώρα διαβάζεις αυτό το κείμενο ακούς δυνατά ΓΚΝΤΟΥΠ ΓΚΝΤΟΥΠ θα είναι ο ήχος που κάνει το πληκτρολόγιό μου καθώς βαράω με οργή ένα-ένα τα πλήκτρα. Αν επίσης όσο διαβάζεις αυτό το κείμενο ακούς βαθιές ανάσες, θα είναι οι δικές μου καθώς προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να γράψω με κόσμιο τρόπο και χωρίς μπινελίκια για αυτή τη νέα φυλή που έχει βαλθεί να αφανίσει το ανθρώπινο γένος, η τρίτη πιο επικίνδυνη φάρα ανθρώπων μετά τους ναζί και τους οπαδούς του Justin Bieber. Αν όση ώρα διαβάζεις αυτό το κείμενο ακούς βήματα μέσα στο σπίτι ενώ μένεις μόνος, δε θα είμαι εγώ, σήκω πάνω μάλλον έχει μπει κλέφτης.

Οκέι, το καταλαβαίνω. Η συμβατική ιατρική είναι αυτό ακριβώς: συμβατική, mainstream, συνηθισμένη. Στις μέρες μας κανείς δε θέλει να είναι συνηθισμένος, ένας με τους πολλούς, να ακολουθεί την πεπατημένη. Δεν είναι κουλ να είσαι συνηθισμένος. Η εναλλακτική ιατρική είναι αυτό ακριβώς, cool, ασυνήθιστη, μοντέρνα. Είναι διαφορετική. Και το να είσαι διαφορετικός -μετά από μια ζωή που μας πίεζαν στο σχολείο, στο στρατό, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά να κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι, να είμαστε υπάκουοι και ρομποτάκια- τότε σίγουρα φαντάζει πιο θελκτικό να ακολουθήσεις το διαφορετικό. Δεν έχει σημασία για σένα το ότι η εναλλακτική ιατρική δεν έχει αποδειχτεί πουθενά ότι λειτουργεί, πέραν φυσικά από τη φίλη της θείας της γειτόνισσας που σώθηκε όταν δοκίμασε την τάδε αλόη από τη Βιρμανδία. Ένας άγγλος κωμικός είχε πει το εξής: "Ξέρεις πώς λένε την εναλλακτική ιατρική που αποδείχτηκε ότι είχε αποτέλεσμα? Ιατρική."

Οκέι, το καταλαβαίνω. Τα φάρμακα σε τρομάζουν. Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες που όπως όλες οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν σκοπό το κέρδος. Τόσα έχουμε ακούσει για φάρμακα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία ή για σκευάσματα με παρενέργειες που εμφανίστηκαν στην πορεία και ήταν φρικαλέες (βλέπε θαλιδομίδη). Σχεδόν κάθε φάρμακο συνήθως έρχεται χέρι-χέρι με παρενέργειες όπως ναυτία, πονοκεφάλους, διάρροιες, αλλεργίες, αιμορραγία από τα μάτια, κατσαρίδες στο μπάνιο, κουτσουλιές πάνω στο αμάξι σου. Ή κάτι τέτοιο έχεις ακούσει τελοσπάντων. Αυτά τα πράματα δε θες να τα βάλεις στον οργανισμό σου. Δεν έχει σημασία αν εν τέλει κάνουν αυτό που δηλώνουν, δηλαδή σε θεραπεύουν. Δεν έχει σημασία αν οι πιθανότητες να πάθεις μία από τις άνωθεν παρενέργειες είναι ελάχιστες και το ότι η κυριότερη παρενέργεια που έχει η ιμπουπροφένη για παράδειγμα, είναι να σου περάσει ο πονοκέφαλος.

Οκέι, το καταλαβαίνω. Τα εμβόλια περιέχουν συστατικά που ακούγονται πολύ τρομακτικά στα αθώα αυτιά σου όπως αλουμίνιο και φορμαλδεύδη. Κι έχεις ακούσει από μια φίλη σου ότι διάβασε στο ίντερνετ ότι προκαλούν αυτισμό. Και πιθανόν να διάβασες σε κάποιο "ψαγμένο" site (από εκείνα που δηλώνουν ότι υπάρχει φυτό που θεραπεύει τον καρκίνο και ότι μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι αλλά οι κυβερνήσεις μας το κρύβουν) ότι τα εμβόλια δεν κάνουν τίποτα και ότι μόνο το καθαρό νερό και οι οργανωμένες αποχετεύσεις συνέβαλλαν στο να εξαφανιστούν οι επιδημίες, όχι τα εμβόλια. Δεν έχει σημασία για σένα ότι η ποσότητα αλουμινίου που θα βρεις σε ένα εμβόλιο είναι λιγότερη από όση θα έβρισκες σε ένα φρούτο. Ούτε σου κάνει κάποια διαφορά ότι η ποσότητα της φορμαλδεΰδης μέσα σε ένα εμβόλιο είναι πολύ λιγότερη απ'όση βρίσκεται τώρα μέσα στον οργανισμό σου, μιας και η φορμαλδεύδη είναι φυσικό προϊόν του μεταβολισμού σου. Και προφανώς δε σε νοιάζει ότι εκατομμύρια ανεξάρτητες έρευνες δεν έχουν δείξει καμία συσχέτιση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Και φυσικά αδιαφορείς για το γεγονός ότι χάρη στα εμβόλια ασθένειες όπως ο κοκκύτης και η ιλαρά δε σκοτώνουν πλέον ούτε ένα από τα χιλιάδες παιδιά που σκότωναν πριν 100 χρόνια.

Οκέι, το καταλαβαίνω. Τα φυσικά γιατροσόφια είναι φυσικά. Και φυσικά οτιδήποτε φυσικό είναι πάντα καλύτερο. Δεν έχει σημασία αν ο χαρακτηρισμός "φυσικό" δε βγάζει νόημα. Δεν υφίσταται σαν έννοια. Η ευλογιά, το κώνιο, η μηνιγγίτιδα όλα από τη φύση ξεπήδησαν. Φυσικά είναι κι αυτά. Το τεράστιο Samsung κινητό σου με τα ραδιοκύματα που λαμβάνει και εκπέμπει δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό τρόπο ζωής που υιοθετείς και παρόλαυτά το περιφέρεις άφοβα δίπλα στο παιδί σου. Το βάζεις να παίξει με το 10 ιντσών-καθόλου-φυσικό-tablet σου και να κάθεται να χαζεύει την 50-αρα-καθόλου-φυσική-τηλεόρασή σου.

Οκέι, το καταλαβαίνω. Το επεξεργασμένο φαγητό σε τρομάζει γιατί είναι αυτό ακριβώς, επεξεργασμένο. Προτιμάς να τρέφεσαι φυσικά, όπως έτρωγαν οι άνθρωποι παλιά. Δεν έχει σημασία για σένα το ότι οι άνθρωποι παλιά ζούσαν μάξιμουμ μέχρι τα 35 ενώ τώρα με τόσες επεξεργασμένες τροφές τριγύρω (και άρα σωστά συντηρημένες και απαλλαγμένες από τα μικρόβια) φτάνουμε άνετα τα 80.

Οκέι, το καταλαβαίνω. Δε θέλεις να φορτώνεις τον οργανισμό σου με τοξίνες. Το λέει και η λέξη, τοξίνες, πρέπει να είναι τοξικές. Μπορεί να μην ξέρεις τι ακριβώς είναι οι τοξίνες, εσύ θες να τις διώξεις από το σώμα σου. Έχεις ακούσει για αυτά τα βότανα που αποτοξινώνουν, τα αυτοκόλλητα πατούσας που τραβάνε τις τοξίνες από τον οργανισμό σου, για εκείνο το τσάι που αποτοξινώνει και δίνει ευεξία. Τι σημασία έχει αν τα νεφρά και το συκώτι σου αποτοξινώνουν τον οργανισμό σου αυτή τη στιγμή που διαβάζεις? Τζάμπα. Χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις τίποτα. Ούτε patches, ούτε βότανα, ούτε καν χρειάζεται να σηκωθείς από την καρέκλα.

Οκέι, το καταλαβαίνω. Δε θέλεις χημικά στον οργανισμό σου. Ή τουλάχιστον νομίζεις ότι δεν τα θέλεις. Διαβάζεις τις ακαταλαβίστικες ετικέτες πίσω από τα προϊόντα του σούπερ-μάρκετ και σκέφτεσαι: "αν δε μπορώ να το προφέρω, σίγουρα δεν κάνει να το φάω!". Δε βάζω χημικά μέσα μου! θα σκέφτεσαι. Τι σημασία έχει αν κάθετι που υπάρχει στο σύμπαν είναι φτιαγμένο από χημικά? Αν τα πάντα έχουν χημική βάση?

Οκέι, το καταλαβαίνω. Ο βελονισμός υπάρχει εδώ και αιώνες και εκατομμύρια άνθρωποι δέχονται τα οφέλη του παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για τα ρέικι, τους χειροπράκτες, τους ιριδολόγους, τους ομοιοπαθητικούς. Μπορεί η γειτόνισσά σου, ο μπατζανάκης σου, ο συνάδελφος από το δίπλα γραφείο να ορκίζονται ότι ο τάδε εναλλακτικός θεραπευτής μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα, από ακμή μέχρι καρκίνο. Και όλα με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες και κινδύνους, καμία σχέση με τη συμβατική ιατρική με τις παρενέργειες και τα προβλήματά της. Δεν έχει σημασία για σένα αν καμία επίσημη έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι έχουν έστω και ένα θετικό αποτέλεσμα σε τόσους αιώνες εφαρμογής. Ναι τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, ναι οι χημειοθεραπείες προκαλούν προβλήματα στον πάσχοντα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουν και ενέργειες γαμώτο. Καμία ιατρική θεραπεία δεν είναι 100% ασφαλής και όποιος σου πει το αντίθετο σου λέει ψέμματα.  

Οπότε οκέι το καταλαβαίνω. Είναι κουλ να είσαι διαφορετικός. Αν όμως σε ενδιαφέρει να είσαι πραγματικά εναλλακτικός, τελείως διαφορετικός, εντελώς πρωτοπόρος, άσε την εναλλακτική ιατρική και δοκίμασε να φορέσεις το βρακί στο κεφάλι σου. Αγόρασε πολύχρωμα μεγάλα γυαλιά ηλίου. Πάρε αμάξι σε φανταζί χρώμα. Φόρα φουλάρια. Αλλά τουλάχιστον μη χρησιμοποιείς την εναλλακτική ιατρική αντί της κλασικής ιατρικής μόνο και μόνο επειδή είναι εναλλακτική. Μην πιστεύεις όσες επικεφαλίδες βλέπεις στο facebook ή όσα σου είπε μια αμόρφωτη γυναίκα στο φούρνο. Και μην πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα από το γιατρό σου μόνο και μόνο επειδή googlαρες κάτι. Το να γίνει γιατρός κάποιος θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία σπουδών, πώς είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα επειδή αφιέρωσες 3 λεπτά να διαβάσεις ένα ανυπόγραφο κείμενο σε ένα αμφιβόλου ποιότητας σάιτ στο ίντερνετ?

Κλείνω αυτό το βαρετό κείμενο με μια επίκληση σε σένα αγαπητή μαμά που δε θες να εμβολιάσεις το παιδί σου.  Οκέι, το καταλαβαίνω. Δεν θες να το εμβολιάσεις γιατί "πού ξέρεις τι βάζουν μέσα?". Μην το εμβολιάσεις. Αν όμως φτάσει 30 και αναρωτιέται γιατί δε μπορεί να κάνει παιδιά, επειδή κόλλησε μαγουλάδες μικρός γιατί δεν του έκανες το εμβόλιο, ετοίμασε μια απάντηση. Αποθήκευσε τα λινκ από τα site που ενημερώνεσαι να του τα δείξεις. Όταν δε μπορεί να πιει ούτε μια μπύρα στα γενέθλιά του γιατί κόλλησε ηπατίτιδα στον στρατό και ζει με το άγχος πότε θα καταρρεύσει το συκώτι του, τότε να του πεις "τουλάχιστον δεν είσαι αυτιστικός, όπως είχα διαβάσει σε κείνο το σάιτ!".

Όλους αυτούς τους ανθρώπους που σνομπάρουν και αγνοούν χρόνια επιστημονικής γνώσης και έρευνας επειδή διάβασαν κάτι στο ίντερνετ, είναι οι Περήφανοι Ηλίθιοι. Υπάρχει και επίσημα σαν όρος στην ψυχιατρική, είναι το Dunning-Kruger effect, όπου άσχετοι με το αντικείμενο άνθρωποι, αδαείς και αστοιχείωτοι, εσφαλμένα υποστηρίζουν σθεναρά μια άποψη για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα. 

Ο αδαής και αφελής άνθρωπος που προσπαθεί να ξεχωρίσει σε ένα κόσμο υπερ-πληροφορημένων και μορφωμένων ανθρώπων πασχίζει να πιαστεί από μια "εναλλακτική άποψη" και να ξεχωρίσει, να γίνει ομάδα με άλλους όμοιους "εναλλακτικούς" ανθρώπους και να καλύψει έτσι το κενό της αδιάφορης προσωπικότητάς του. Μαμάδες που από απλές νοικοκυρές απέκτησαν κύρος και τουπέ γιατί σθεναρά δε δέχονται να κάνουν εμβόλια και να συμβάλλουν στην παγκόσμια συνωμοσία να κρατηθεί το ανθρώπινο γένος υγιές. Ή μαμάδες που θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι να φύγει το αγοράκι για φαντάρος. Way to go, moms τώρα αποκτήσατε προσωπικότητα.

Όποια γνώση αποκτιέται με 5 λεπτά ανάγνωσης σε μια οθόνη, δεν είναι γνώση

Αυτό το κείμενο θα σου πήρε πάνω από 5 λεπτά να το διαβάσεις οπότε μπορείς να δεχτείς όλα όσα είπα ως σωστά και αληθή. Εξάλλου τα διάβασες στο internet οπότε πρέπει να ισχύουν, έτσι δεν πάει? 

Εκτός κι αν αποφάσιζες να ρωτήσεις κάποιον πιο ειδικό ή να ψάξεις μόνος σου σε χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίας. Αλλά ποιός έχει χρόνο γι'αυτά.

8 σχόλια:

Lazarus είπε...

Καλημέρα.
Φίλε μου Βασίλη τοσα χρόνια τ'αυτιά μου έχουν ακούσει πολλά απο ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτές τις απόψεις τις οποίες και υποστηρίζουν ακράδαντα.
Πλέον όταν ακουώ κατι τέτοιο δεν μπαίνω καν στον κόπο να τους απαντήσω γιατί ως γνωστόν: "ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος ποτέ."

Εν κατακλείδι έχω να πω, διαβάστε - μελετήστε σοβαρά βιβλία και συγγράμματα, ρωτάτε ανθρώπους που είναι επαγγελματίες στο χώρο και στο αντικείμενο τους και όχι απλά να μένετε και να επιμένετε σε κάτι που ακούσατε στο μπακάλικο στης γειτονιάς σας.

Η γνώση είναι δύναμη,η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας,η άγνοια σκοτώνει και η πρόληψη σώζει ζωές.

Υ.Γ. Φίλε μου Doc. ελπίζω να τα λέμε συχνότερα. :)

Ανώνυμος είπε...

γιατρε καλημερα,
χαιρομαι που τα γραφετε αυτα.
πριν μερικα χρονια γνωστος μου γιατρος στο φβ εκανε ενα ποστ για "αεροψεκασμους" και θεωρησα καλο να του απαντησω με λινκ απο την wikipedia που εξηγει και καταριπτει αυτη την θεωρια συνωμοσιας. ελεγα μορφωμενος ανθρωπος θα καταλαβει. ΛΑΘΟΣ.
πριν κανα μηνα σε μπλογκ διαβασα απο καποιον που ζει σε πολη οτι δεν πιστευει οτι αλεπουδες σκοτωνουν παραπανω απο τα απαραιτητα για να φανε ζωα όταν μπορουν (πχ. σε κοτετσια). επειδη εχω προσωπικη γνωση καθως μεγαλωσα σε χωριο και εχω δει καμμια δεκαρια (δηλαδη ολα οσα ηταν εκει) κοτοπουλα νεκρα με κομενα απλα τα κεφαλια απο νυφιτσα απαντησα σχετικα. ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ.
μολις προχθες ειδα σε ενα αλλο μπλογκ ενος προοδευτικου ανθρωπου μια ανακριβεια και την επισημανα για να παρω απαντηση οτι ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ που ειναι ανακριβεια.
γενικο συμπερασμα. οι ανθρωποι εχουν τις αποψεις τους και ΔΕΝ τις αλλαζουν. ακομα και οι γιατροι, οι γενικα καλοπροαιρετοι και οι προοδευτικοι συχνα φορουν τις παρωπιδες τους. βεβαια γραφωντασ κανεις την γνωμη του τουλαχιστον ελπιζει να τον διαβασουν κι αλλοι αλλα καλο ειναι να κραταμε μικρο καλαθι για την συμβολη μας στην διαδοση της αληθειας.
γρηγορης

Froghall είπε...

1. το γεγονος οτι σκεφτομαι να γραψω ποστ μετα απο τοσα χρονια και μπαινω και πεφτω πανω στο δικο σου να το λαβω σαν φυσικο προϊον τυχης?
2. εγω που διαβαζω πολυ και γρηγορα (δλδ σε ειχα στο 5 λεπτο) μπορω να θεωρω οτι εχω γνωση?
3. Δλδ οι γυναικες απο μια φυλη στα Ιμαλαϊα που δεν αρρωσταινουν ποτε ειναι ψεμα?
4. Καποια εμβολια τα κανουν λιγο πιο ελαφρια παντως να το ξερεις, πχ της γριπης φετος δεν εκανε τιποτα ουσιαστικο...ενω πριν 2 χρονια ηταν βαρβατιλα!
5. Ενταξει πλεον τα οργανικα ειναι λιγο καλυτερα απο τα χημικα, και επισης υπαρχουν διαφορες χημικες ενωσεις, φυσικες και man made που οσο να πεις εχουν διαφορες μεταξυ τους...
6. θα γραψω ποστ, το αποφασισα.
7. Τελειωσες τη σχολη σου? το κοριτσι ακομα υπαρχει?

Tremens είπε...

Εξαιρετικός

sourgelaki είπε...

1. χαρηκα που ειδα ποστ σου μετα απο τοσο καιρο!
2. εμαθα καινουρια λεξη
Dunning-Kruger effect

τα φιλια μου απο μακρια

Ανώνυμος είπε...

νταξ συνάδελφε σε αγάπησα.
Μια πεμπτοετής στη Θεσσαλονίκη που μόλις τέλειωσε την παιδιατρική Ι.
Αλλά φυσικά mother always knows best. /sarcasm

Ανώνυμος είπε...

Καταρχας να πω το εξής...συμφωνώ με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που γράφεις εκτός από το θέμα των εμβολίων. Η φίλη μου τρέχει το παιδί της 16 χρόνια για να βγάλει άκρη.3 διαφορετικοί παιδίατροι της είπαν το ίδιο πράγμα: Ποτε εμβολίασες το παιδί σου? Μιλούσαν για συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων από την Γαλλία η οποία ανακλήθηκε.Επίσης είσαι γιατρός και ξέρεις πολύ καλά πόσες φορές έχει δοθεί σκάρτο πράγμα.Διαφωνω να μην εμβολιάζεις το παιδί σου αλλά αν κάτι πάε στραβά και είναι υπαίτια μια φαρμακευτική να έχει τα @@ να πληρώσει για την ζημιά και να αναλάβει τις ευθύνες.

Mizi Margueron είπε...

Δεν έχω δει ποτέ έναν σπουδαίο άνθρωπο όπως το Drigbinovia, Είναι τόσο αληθινό με τα λόγια, είμαι Ελευθερία Πέτρος και είμαι από τον Πειραιά. είχα μια ευτυχισμένη οικογένεια και έχω παντρευτεί για έξι χρόνια και ευλογημένος με δύο παιδιά μέχρι κάτι Τρομερά όντα για να πάω στο σπίτι μου και η πρώτη μου έχασα το γάμο μου, τότε χάσω τη δουλειά μου, η Aweeks αργότερα άρχισε να ψάχνει για διαζύγιο και ήμουν τόσο καταστρεμμένος γιατί την αγάπησα τόσο πολύ και έπειτα αποφάσισα να επικοινωνήσω με όλους όσους γνωρίζω ότι θα μπορούσα να με βοηθήσουν να μιλήσω με τη σύζυγό μου αλλά εκείνη αρνήθηκε, έχασα την ελπίδα να την πάρω πίσω, προσπαθώ το καλύτερό μου για να είμαι άντρας για έξι χρόνια και έχω σχεδόν εγκαταλείψει κάτι που έχω μέχρι μια μέρα όταν συναντήθηκα με έναν παλιό φίλο που επέστρεψε από ένα επαγγελματικό ταξίδι και μου είπε για έναν σπουδαίο μάγο με το όνομα Digbinovia που την βοήθησε να επιστρέψει τον πρώην φίλο της με μόλις 48 ώρες και μου έδωσε το e-mail του doctorigbinovia93@gmail.com και αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί του και να τον δοκιμάσω. και αφού του είπα το πρόβλημα που έχω στη ζωή μου, μου είπε ότι όλα θα ήταν πίσω όπως και πριν, και μου έδιναν τι να κάνω σε μόλις δύο μέρες και ακολουθούσα όλες τις οδηγίες του το επόμενο πρωί η γυναίκα μου επέστρεψε στο σπίτι κλάμα ζητώντας συγγνώμη για μένα να την πάρω πίσω και μετά από αυτό κλήθηκε πίσω στην δουλειά και πάλι και προωθήθηκε ακόμη και από τους αντιπροσώπους πωλήσεων στο μάρκετινγκ έτσι παιδιά μπορείτε επίσης να τον WhatsApp στο +2348144480786. επικοινωνήστε μαζί του σήμερα και λύστε όλα τα προβλήματά σας